Mit jelent? Mi számít ipari porszívónak? Hogy működnek? Hol használhatjuk?

Habár az ipari porszívókat többféle ipari környezetben tisztításra is használhatjuk, nem keverendő össze a kereskedelmi forgalomban elérhető porszívókkal.

Az ipari porszívók több típusban érhetőek el. Igény esetén vagy konkrét alkalmazásra egyedi, módosított verziók is rendelhetőek.

Porszívók esetében az alábbi kategóriákkal találkozhatunk:

 • Kereskedelmi porszívók
 • Száraz-nedves porszívók
 • Kompakt, 1 fázisú porszívók
 • Komoly igénybevételre tervezett 1 fázisú ipari porszívók
 • 3 fázisú ipari porszívók
 • Nagy teljesítményű, 3 fázisú ipari porszívók
 • Olaj, emulzió és forgács porszívók
 • Pneumatikus ipari porszívók
 • ATEX minősítéssel rendelkező ipari porszívók
 • Egyedi, gyártósorra, gépekre tervezett ipari porszívók (OEM)
 • Hulladék, selejt, egyéb anyagokat kezelő ipari porszívók
 • Központi porszívó rendszerek
 • Por, finom porhoz használható ipari porszívók

 

Kereskedelmi porszívók

Ezen porszívók tipikusan gyengébb, vékonyabb anyagból készülnek, jellemzően műanyagból. Nagy üzletláncokban elérhető változatok, általános vagy hobby célokra használhatóak. Használatuk nem ajánlott semmilyen professzionális, ipari környezetben. Szűrőjük mérete nem elegendő, nem bírkóznak meg a finom porral, sérülékenyek, teljesítményük nem elegendő.


Száraz-nedves porszívók

A száraz-nedves porszívók alkalmasak arra, hogy egyszerre port, egyéb száraz anyagot, illetve folyadékot is felszívjanak. Felhasználás jellegétől függően készülhetnek fémből és műanyagból egyaránt. Delfin száraz-nedves porszívói elérhetőek festett és rozsdamentes acél változatban is. (AISI 304 vagy 316, élelmiszeriparban, vegyiparban, gyógyszeriparban követelmény). Delfin száraz-nedves porszívói kiválaóan használhatóak a tisztítóiparban, autómosás területén is. Komoly, robosztus szerkezetnek köszönhetően megbízható, értékálló választás ha száraz-nedves porszívót keres.


Kompakt, 1 fázisú porszívók

Delfin 1 fázisú berendezései igazi ipari felhasználásra szánt porszívók. Festett vagy rozsdamentes acélból készülnek, egymástól független 1, 2 vagy 3 db 1 fázisú motorral szereltek, acél borításnak köszönhetően a zajterhelés minimálisra csökkenthető. Akár finom porról vagy nehéz, szilárd anyagokról is legyen szó, ideális választás ipari felhasználásra.


Komoly igénybevételre tervezett 1 fázisú ipari porszívók

50 és 100 literes tartállyal rendelkező 1 fázisú ipari porszívókat soroljuk ebbe a kategóriába. Méretükkel és komolyabb teljesítményükkel különböznek az előzőekben foglalt 1 fázisú porszívóktól.


3 fázisú ipari porszívók

Stabil, megbízható, erős. 3 fázisú ipari porszívóink 2.2 kw-tól 5.5 kw teljesítményű motorral, komoly, nagy szűrővel és jellemzően 50-100 literes tartállyal érkeznek. Porszívóink felhasználhatóak kisebb központi rendszerekhez is.

Igazi előnye a 3 fázisú ipari porszívóinknak a megbízhatóságuk. Termékeink olasz, német vagy amerikai oldalcsatornás fúvómotorral szereltek, biztosítva a kiemelkedően magas teljesítmény folyamatos használat mellett is.


Nagy teljesítményű, 3 fázisú ipari porszívók

A nagy teljesítményű, 3 fázisú ipari porszívók már messze túllépnek a hagyományosan porszívónak nevezett berendezéseken. Kiemelkedően magas teljesítményüknek köszönhetően (motorok egészen 25 kW-ig!) szinte bármilyen port, szilárd anyagot képesek összegyűjteni, akár 100 méteres távolságból is. Ezen tulajdonságai miatt a nagy teljesítményű, 3 fázisú ipari Delfin porszívókat jellemzően központi porszívórendszerekhez ajánljuk. Egyéni igényeknek megfelelően tölcsérekkel, speciális szűrőkkel, alkatrészekkel, kiegészítőkkel is használhatóak.


Olaj, emulzió és forgács porszívók

Olaj, emulzió és forgács porszívóinkat széleskörben alkalmazzák fémmegmunkáló üzemekben, autóiparban műanyag iparban, ahol fontos az emulzió és a forgács különválasztása, visszanyerése. Ipari porszívóink rövid idő alatt képesek nagymennyiségű emulziót, forgácsot összegyűjteni (majd szétválasztani) közvetlenül akár pl. a CNC gépekről.  Miuátán a porszívó begyűjtötte a kevert folyadékot speciális szűrőn átszűri, ami képes 1.5mm méretig leválasztani a forgácsot. Az előszűrő után az olaj vagy emulziós folyadék egy 300 micronos, hatékony polypropilén szűrőn halad át, majd a 100 – 700 literes tartályba érkezik. Egyszerűen, gyorsan képes a rendszer visszatölteni a megszűrt folyadékot, így újra felhasználható lesz.

Delfin Tecnoil szériája hatékonyan gyorsítja meg az emulzió és forgács összegyűjtését, majd újrafelhasználását.


Pneumatikus ipari porszívók

Delfin pneumatikus ipari porszívói egy vagy több Venturi csővel működnek. Ez a megoldás nem tartalmaz elektromos és mozgó alkatrészeket ezért tartósak, kimagaslóan megbízhatóan működnek. Olyan helyekre ajánljuk, ahol nem preferált az elektromos hálózat pl hajózás, olajipar. Pneumatikus porszívóink folyamatos 0-24 működés mellett is garantálják a folyamatos teljesítmény.


ATEX minősítéssel rendelkező ipari porszívók

Az ATEX minősítéssel rendelkező ipari porszívók az European Directive 94/9/EC által meghatározott veszélyes helyeknek minősülő területeken is használhatóak.

Speciális kialakításnak köszönhetően az ATEX ipari porszívók teljesen szikra és elektromos töltés mentesen képesek üzemelni. Sütődékben, ipari sütödékben, élelmiszeripari területek kötelező használtuk, mint ahogy pl alumínium iparban, bányákban, acéliparban, stb.


Egyedi, gyártósorra, gépekre tervezett ipari porszívók (OEM)

Gyártósorokon, csomagológépeken a hatékony működés érdekében a por/hulladék/stb gyűjtésére közvetlenül a gépekre szerelt porszívó megoldás szükséges.

Célgépépítők, gépgyártók sok esetben a kompakt méret mellett a moduláris megoldásokat preferálják. Minden modulnak meg kell felelnie a gyártó gép specifikációjának. Delfin DirectX szériája erre alkalmas, palackozóüzemektől a CNC gépekig szinte bárhol használhatóak, beépíthetőek.

Delfin porszívók annak köszönhetik sikerüket, hogy minden esetben rugalmasan kezelik a megrendelők igényeit, hogy a lehető leghatékonyabb megoldást érjék el közösen a partnerrel.


Hulladék, selejt, egyéb anyagokat kezelő ipari porszívók

Ezek az ipari porszívók speciális kialakításuknak, szűrőrendszerüknek köszönhetően képesek pl a textiliparban keletkező hulladékokat összegyűjteni. Nagy mennyiségű papír, textilhulladékra használható.

A hordótestnek és az oldalcsatornás fúvókás rendszernek köszönhetően könnyen felszívja a textil hulladékot, amit egy rács rendszeren keresztül szív át, ezzel biztosítva a motor működését. Szűrőzsákba gyűjti a hulladékot amit egyszerűen lehet tisztítani, üríteni, cserélni.

Folyamatos működés garantált, nem okozhat leállást a felszívott hulladék, így gyorsan, könnyen begyűjthető a hulladék anyag.


Központi porszívó rendszerek

Központi porszívó rendszer lehetővé teszi, hogy egy épületen belül a fix, kiépített csöveken keresztül bárhol használható legyen a rendszer. Egy helyre gyűjti be az anyagot, egy helyről üzemeltethető.


Por, köd, finom porhoz használható ipari porszívók

Több éves fejlesztés eredménye a hatékony porleválasztó, levegő tisztító rendszer. A porszívók használhatóak pl. a hegesztés során keletkező gőzök, porok, füstporok begyűjtésére, szűrésére. Központi rendszerbe is köthetőek.